Wednesday, September 3, 2008

Ramadhan Datang Lagi


Pejam celik pejam celik dah bulan Puasa. Alhamdulillah sempat habiskan puasa ganti last year hehehe. Atas berkat kesabaran finally setled jugaks.



Hari Sabtu lepas (30 Aug) my family dan semua makcik2,kazen2,pakcik2 dll balik kampung untuk menyambut bulan puasa. Bila sampai jer kampung petang sabtu rasa mcm nk raya plak dah..kat lua tu memang meriah giler lah dgn org jual daging lombu dan l0mang ahahaha.Kat rumah wan (nenek) it self tengah bakar lomang (lemang) pehhhhh memang menarik.

Siap rendang daging n rendang ayam pencen dah tertenggek ateh (atas) dapor. Memang meriah lah mlm tu dan esok nyer. Rasa mcm hari raya.


Hari Isnin (1 Sept) bermula 1st ramadhan. Penat memang penat tp biler tgk adk2 sepupu yg lain lg kesian tgk derang yg baru blaja berpuasa.

Ini kueh lepat pisang dan kueh kelopong.


Dua2 kueh ni salah satu menu pencuci mulut untuk berbuka puasa besar family kami hari Isnin tu. I tukang tolong jer hihihi then i mms my bf ckp ni kueh kelopong..mapuih dia tak tau dia ckp tak penah dgr nama kueh ni hahahaha...memang lah tak penah dgr sbb ni n9 jer panggil kelopong negeri lain kueh buah melaka kot (tak silap i lah). Memang seronok berbuka ramai2. Biler dah balik Seremban berbuka wif primary family (mom,sister,bil,bro,sil and me) my bro and sil pun kdg2 jer dia berbuka di rumah mak .. so kinda bored. Balik Putrajaya lg lah pulak bosan berbuke sorang2 jer or wif kakak sepupu. Tak lalu nk mkn! Sebaek lah kakak sepupu i rajin masak and paling penting dia pandai masak jd tak payah lah nk bertapau2 kt Param (pasar ramadhan).

Ni Haziq yg sgt keletihan sbb terlalu byk + sronok sgt main kt kampung al-maklumlah rumah wan kami luas so dia bebas bermain di ruang yg luas tu. Siap kucing wan cakar dia lg, tp dia wat tak tau jer. My kazen suka sgt panggil dia ni Nohara Shinnosuke hahaha nama bapak shin chan.

PARAM

Cite pasal ayat PARAM ni memang lawak. Tak tau lah cemaner leh come out from my mouth ni 3years ago lah i sms my fwen Omey .. dia tanyer "ko kt ner?" i rply "kt param" dia jwp "param?? aper tu" i rply "pasar ramadhan" terus dia called i gelak mcm harammm i pun pelik pesal lah dia ni...dia ckp "giler kentang lah ko rempit abes" haaaaa pesal lak i rempit ni? ishhh .. sebenarnyer dia nk ckp perkataan PARAM mcm perkataan rempit. Dia kata lawak yakmat perkataan tu. So smpei skaranglah i ng dia gune perkataan PARAM.



4 comments:

  1. Bilo lah Somban nk jadi Bandaraya03 September, 2008

    Org N9 ni memang hapening!Den pun org n9..lomang ng gondang ayam pencen tu takdo jumpo time ghayo yo do..time seblum poso dah jumpo dah. Hayo eh...syok eh gayo kt n9..nak2 lg kek kampong.

    ReplyDelete
  2. kahkahkah ko ni memang lawak laaaa leen! PARAM!

    ReplyDelete
  3. Awin da Gonjeng04 September, 2008

    eeeeee geram tgk pic adk sepupu ko ni...kening tebal pp tembam mcm rupa shin chan....
    Jom ptg ni g PARAM!!!

    ReplyDelete
  4. memang pun kiteorg panggil dia shin chan..kalu dia lasak sgt kiteorg panggil dia NOHARA SHINNOSUKE!!!duduk kamu! muahahaha kakak yg kejam!

    ReplyDelete

Thanks babe for leave a comment