Tuesday, September 2, 2008

The Queen Of Langkasuka


Today punyer entry i nk cita pasal coming soon movie "The Queen of Langkasuka"..kwn i yg suruh i publish kan cerita ni..dia rasa teruja sgt sbb cerita pasal nenek moyang dia di jadikan cerita..betul tak shimi.. All those potos shimi yg bagi ;-) hik3.. Shimi berketurunan Cik Siti Wan Kembang .. yo lo dok cito i ni..hehehe (see i can speak loghat kelantan)

Director : Nonzee Nimibutr
Cast :Chupong Changprung (Born to fight)
Ananda Everingham (Shutter)
Jedsadapawn Poldee (The eye 2)
Jarunee Suksawasdi
Jacky FinansoAnna Rees


Disebalik takbir





What people said bout it

Mayo: Malay Pattani Epic ?
G3-X:Ooh, such an interesting film, that Queen of Langkasuka is. Involving both Thai and Malaysian history, it's a must watch for me. I wonder why the article say there would be a "Javanese" element in addition to Thai and Malay? Weird. Whatever, I'm still looking forward for the movie
Ssyang85 :Well, it was the prime time for hindu kingdom during that period.Which is cool, coz it doesnt get many any exposure here in this Islamic country kononnya
ijatz : that time i think already islamic kingdom la. hindu/buddist era far before that time..because malaysia gov dont want to admit langkasuka more powerful than melaka. u know all our history based on melaka. while other malay kingdom they dont teach us.
NasilemakMan said :Yup, origins of rulers like Perlis Rajas, Kedah Sultans, Kelantan and Terengganu Sultans and N9 YDBesar were much kept in the dark under our text book. What they taught us was Parameswara to Melaka-Melaka invaded be Portuguese-Princes ran and form Sultanates in Perak, Johor and Pahang? It's kinda wtf.


Sorapong Chatri as ?
Jarunee Sooksawat as Ratu Hijau

Ish tak boleh tgk lama2 nnt batal pulak puasa I hik3...mamat ni hemsem dlm cite the shutter tu..walaupun sorang yg jahat dlm cite tu.

Jesadaporn Poldee '' Tik '' as Prince of Sultanate Pahang


Jacky Finanso as Ratu Biru


For me as much as i like cool awesome movie i dont think they should sacrifice historical accuracy!!too stylised the way i see it!!

p/s to shimi: Puah ati mu aku wak tubik cito mu ni? hik3



6 comments:

  1. kawe amat berpuas hati lah... ceta ni best ni... x sabau nak tggu cik leen... btw happy bday kat gewe mu... buke mu...

    ReplyDelete
  2. hehehe shime adusss tak reti i nk rply in klantaness . hope u like my entry..k.

    ReplyDelete
  3. Langkasuka (c.200-1400 Masehi) berpusat di daerah Jerang (Thai = Yarang, ยะรัง), Patani Darussalam. Tamadun Langkasuka di warisi oleh Kesultanan Patani yg wujud pada tahun ~1350 masehi.

    Kesultanan Melayu Patani hilang dari muka bumi ini setelah di takluki secara mutlak oleh Rama V Siam dlm tahun 1902. Raja Melayu nya terakhir, Sultan Abdul Kadir Kamaruddin di tawan oleh Rama V dan di tahan dan di siksa di penjara Pitsanulok selama hampir 3 tahun.

    Langkasuka/Patani telah wujud sejak 200 Masehi, 1200 tahun sebelum Melaka.

    Sejarah dan masa depan bumi Melayu Patani:- http://patanibook.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Bukan Keturunan Cik CT wan Kembang03 September, 2008

    Awesome! Bile nak kuar wayang eh?
    Betul jgk pendapat2 public dlm blog u ni...tak semestinya kene correct dia punya date. Event PGL sendiri byk perubahan tak mengekalkan original story. Tp sbg rakyat M'sia sy sokong PGL berbanding cerita2 bodoh prof mohiden (betul ke spell nama dia?)

    ReplyDelete
  5. apapun kta pakat tunggu tayangan filem ni nanti n pastu kita pakat komen ramai2 lg k.. hihihi

    ReplyDelete
  6. Yeah! i agree wif u..wait n see ja lah kan..

    ReplyDelete

Thanks babe for leave a comment