Monday, December 27, 2010

Hot From Oven!!

Actually tak de lah hot bebenor sbb nyer kejadian on 15 December 2010.

We have a new member in our family – a baby Girl!
Siap amik cuti mak ngah aunty sweety taw punyelah beriya nak tengok kelahiran
Puteri Sulong anak Suhaimi (adik nuar) and Safira ni..
So kiranya my pil dah ade 2 cucu ppuan ;)

Mlm sebelum Fira bersalin ni dia dah kene warded but then i tak g mlm tu..biasalah my husband ni RELAXXXX ... relax relax je org nyer.. so dia kata tak yah lah pergi ptg esok balik keje kite g lah.
Ish! Mane boleh tak pergi tengok kan.

Pg tu dlm kol 9 mcm tu i pun g lah HUKM sowang2..mak and ayah Fira dah ada kt waiting room tu takdelah room mcm kt luar OT tu lah.. Apalagi sementara menanti Fira ni berusaha gigih kami yg kat luar ni berborak sakan. Sumpah mak Fira ni klakar..tak henti saya gelak..cerita sedih pun saya nak gelak dgr. Cara penyampaian mak Fira sangat memberi impack utk ketawa. Makcik makcik bila lg boleh kita lepak bersama??kikikiki....

Dan paling lawak bila semua nye dah setle...bby pun dah kua, Fira pun dah selamat...dan kami semua kemas2 nak balik...tetibe "Suhaimi, adik kamu ni nak balik dengan sapa??" lahhhhhhh ente....makcik ni mati-matian ingat sy ni adik Suhaimi. Makcik saya KAKAK IPAR Suhaimi lahhhhh....

So here u  go ...

Nama: Sara Shauqina binti Suhaimi
Berat: 2.97kg
Tarikh: 15 disember 2010
Masa: 3.42ptg
normal beb..normal..
Congrats to Fira!! eh to Amy juge sbb dia pun strungle bagi sokongan pd Fira..
 
 
 
 
 
 
 
 

Thursday, December 23, 2010

3 rd day and last day at Singapore

Mmmmmkay after long senyap2 today i want to talk talk lagi about Singapore. hahaha jangan jemu ye wahai pembaca2 sekalian. Today last day. Tempat yg dituju is China Town -to buy gift2 murah utk family and kwn2. Dan ke Orchard Road.

Kami kuar hotel dlm kol 10 mcm tu... tp tak terus check out. Kami jalan2 dulu. Naik taxi sat lagi taxi tu sesat..Hadoiiiii tp driver taxi tu sedaya upaya tolong kami untuk sampai ke China Town tu. Last last kami soh dia drop kan kami kt satu kawasan ni..ntah apa nama jalan tu ntah. Then kami pun berlari2 anak mencari org utk tanya mana jalan ke bla bla bla .. Emill yg dikendong ala kampung oleh k.lip gelak2 kecil ingat kami buat lawak lari2 anak..Haih!

Ghope2nye dekat situ je tempat kami nak tuju...Setelah berkumpul. Kami pun cari tempat nak breakfast. Dang! Nampak Mekdi. Terus serbu. Seperti biasa mak akan bertanya "Halal ke ni?" HALALAN TOIYIBAN...ye rakan2 ku siap dah ada sticker kt pintu mekdi tu...


Ma'am Besar amik BIG Breakfast ;p


Yeah! Sapa tak cukup duit boleh tukar disini...
Explore race abis kan duit bermula...
See! kami tersadai di kedai ini.

 Haaaaa!
Dan mereka juga terjebak


Dan mereka berpuasa hati.
Ghope2nyer kt sini barang camera murah2 ye..
Nuar rembat satu apentah nama benda tu..
Yang pasti dia ckp "Ok b tgk ni b...haaaaa kan..nampak semua kan, kalu yg biasa tak nmpk tau"
Cehhhhhh! Ayt nak pujuk lah tu... Suka hati ayg lah duit ayg. Nuar guna cheery card (debit card mybank) sgt berguna uolls cheery card ni. Jd lepas ni boleh tukar kpd cheery card.
Sbb time tu duit SGD kami tak cukup.

Lagi barang yg di beli Tripod original Nikon..Kalu kt mudah.com RM90 kt sini dpt SGD15 je means around RM35 gitu....

Haaaa ni lah hasil nyer..
Jd sapa terol dslr tahu lah kan benda kecik apa yg nuar beli tu :p





 Ok dah sampai Orchad Road...Wah! Memang ummmmphh! lah tempat ni... mcm BB jugak tp sepanjang jalan tu semua nyer branded2 kedai seperti 10bulan gaji pun belum tentu boleh beli hahahaha...



Kalu kat M'sia jgn arap ye saya nak wat pegang plastik merah itewwww...
Taw apa isi nyer?
Hahahaha mak beli 2 selimut. Murah2 selimut kt sini.

Nuat pun pegang plastik merah kikikik...

Ok kak long tak abis shopping lagi...

Balik tu kami keletihan mcm nak sambung tido di hotel tp kene balik esok nyer dah kerja!
Huh!..
Dalam kol 3pm kami check out. So kami kene bayar SGD20 untuk beli sbb extra time.
Ok tu je kot cerita pasal Singapore.
Huh! Lega dpt habis kan cerita di sini.

Friday, December 10, 2010

Day 2 - Universal Studio Singapore

Sambung balik story telling pasal percutian ke Singapore. Today we r going to USS! GEREK SEYYYYY!!! Tiket ke sini saya beli guna asia travel jugak. Thanks to Linn's Diary  dia banyak membantu dlm hal booking2 tiket ni.Bayar terus senang..guna kad credit.

Senang banyak booking online ni. Tak perlu beratur. Nak nak lagi kita yg dari M'sia ni. USS ni bukan mcm Genting yg selagi boleh sumbat sumbat reramai. Dia ada limited guest yg boleh masuk. If lebih tak boleh masuk lagi dah so kene tunggu next day. So to uolls yang nak ke USS beli tiket di M'sia dulu. Kalu tak buang masa je nnt. Dah lah jauh kan nak pergi kan. RM160 for weekdays RM180 for weekend ADULT. For CHILDREN RM120 mcm tu dia kira umur 4thn-12thn. Lebih kurang mcm ni lah harga dia. Pembayaran guna kad credit. So if pakai kad creadit orang lain tu bayarlah lebih2 sikit. Sbb nnt interest kad credit tu kena bayar kan. Here saya link kan Asia Travel nye web untuk beli tiket USS.


Sementara tunggu yang lain bersiap.. Berinternet dulu di lobi hotel bersama Afiq. Kami ke USS by taxi juga. Perjalanan dalam setengah jam kot .. ke tak sampai setengah jam. From Balastier road to Sentosa Island SGD8 kalu tak silap untuk satu taxi. Kami nak kemana2 tunggu je taxi depan Hotel tu kejap je dah dapat taxi.

Taxi tu terus hantar kami ke Basement USS ni. Memang semua orang pun akan turun kat sini.

Then K.lip's Family wait for Abg's Family and Mak, Nuar and me go collect the tix. Dekat je pun tempat collect tix tu. Senang je.. just tunjukkan voucher internet booking tu dan tunjukkan passport org yg book tu. Tinggal collect je..bayar2 tak perlu lagi dah.
 Mereka bebas kesana kemari. Mak pulak runsing atas keselamatan cucu2nye.

Dah kutip tix jumpa balik ng derang kt lobi USS..Mcm Mall lah kt situ..Ala mcm Genting ada Cassino, tmpt makan yg penting ada Bread Talk. Tapi bila sampai sini tak rungsing sgt pasal makan sbb kt sini ramai org Malaysia sure ada halal food inside there aite?

 Finally! Berada di USS. Rupa saya tak bape nak jelas sbb pic ni dah di compress. Kalu nak tgk gambar sebenar meh dtg umah tgk album ekekeke...

 The tix. Depan tu mak saya. Hik hik hik kene q masuk.
Tix collector's uniform funny aite. Ada tema nye ni..tapi tak ingat apa.
Masa kat sini nnt kita boleh redeem tix tu dengan voucher SGD5 for Meal and SGD5 for Shopping. Best kan. Tapi saya tak redeem awal2 sbb orang ramai sangat. Nak balik tu baru redeem... Bukan balik terus means masa tgh lepak2 kt dlm USS ni lah...
Owh time ni panic pasal apa ntah. Tak ingat. 
The Ladies.
 Hey! Soul sister..

Stroller for rent. Abg rent ini stroller untuk Deeja tp disebabkan pasti Emill akan joint sekali jadi Abg rent yg jenis twins. Single punya pun ada. Yang twins ni best kalu byk sgt barang kita shopping boleh lah letak dlm ni. 
Giler shopping kalau kt dlm USS ni. Byk sgt USS merchandise ada jual kt sini.

Wif mak at Hollywood, USS. Ada beberapa tema yg perlu kita fahami dlm ni (cewah ayt aku).
Tema dia : Hollywood, New York, Sci Fi City, Ancient Egypt, Lost World, Far Far Away (Shrek), Madagascar.

Those picture at Hollywood.



Enjoy the picture OK.
 Woody Woodpecker 
 Our 1st meal at USS. Hotdog je pun.. Tp wajib bergambar. Sbb wrapping dia ada cop USS. Tu yang mahal tu SGD5.50
 Yeah! Ayg u'r at HOLLyWood.
 Abg's old car.
Deeja Happy Bonda pun Happy juga.
Afiq said "k.ija topi kat luar tu bape dollar haaa?" Oh topi tu semuanya hanya untuk ambil gambar je. Tak jual  ..byk topi kt sini semuanya berciri2 cerita USS. Warna pink tu Betty Boob nyer kedai.


Steven Spielberg studio. Should GO. Light Action Cut.
Teruja OK tgk show dlm ni.

 Aik mana semua orang pergi. Tinggal stroller je. Owh..derang dah masuk dlm Steven Spielberg Studio. Ada Show time tu. Jadi kami pun bergudush2lah masuk dlm tu...Stroller parking kt luar.
Ini intro baru... Studio yg sebenar dlm tu. Tak boleh ambil gambar. Spot: Adiba Noor. Dia pun ada. K.lip dapat ambil gambar dgn dia sbb q sesame. 


Lepas tgk Light Camera Action kami ke next show berhadapan dgn tu je.
Tgk roxx show pulak.
Watak2 the mummy + Dracula + Frankenstein

Dalam tu tgh tggu show.

Emill kene marah ke?
Hihihi....

Kak Long di tengah2 kota Hollywood.

Bawah picture di New York pulak. Enjoy the picture.



Budget student tgh study dpn unibersiti lah kan...

Yellow cab.

Bellow picture at SCi Fi City

Ada bran?

Ye. Ini je mainan yg berani nak naik.


Bellow picture at Ancient Egypt
Belakang Nuar terdapat Restoran Halal. Tp org punyelah ramai. Ingat nak makan kt situ. Tp tak dapat beb. Ramai sgt orang...

Bellow at Jurassic Park 

Yelah mcm budak2 aku ni kan. Benda ni pun nak beli.
SGD19 harga botol air ni. Dalam dia ada coke.
Tp setelah kami semua berkumpul semula bukan sahaja afiq dan saya beli botol air ni 
Hahahaha k.lip dan abang juga turut terpengaruh untuk beli. Paling byk beli botol air ialah k.lip. 


 Below Far Far Away (Shrek)


After Shrek 4D. Highly recommend! 
Siap ada air lagi terpancut dr kerusi. Memang real.




Below at Madagascar 

Lagu marry go round ni : 
 I Like To Move It Move It
I Like To Move It Move It
I Like To Move It Move It
Ya Like To (MOVE IT!)
Tema : Ada aku kesah Belasah je lah...Asalkan cute
Turun je dari benda ni..Nuar ckp "b meh tgk gamba td..kelakar b..rupa b sama ng zebra tu"
OKEY!







Kat dalam ni duit byk abis.
Semua barang nak beli.

Tp kan sedikit tips: Kat USS ni beli barang2 sendiri dulu.Sbb mahal2
Untuk souvenir beli kt China Town. Murah2 fresh magnet nye. SDG5=6pcs
Kalau kt sini SDG7=1pc saje hihihi...Tp brand USS tuuu pasal mahal. 
Deeja tak takot pun... Siap dia toleh byk2 kali lagi.

Wait yang lain shopping mopping.
Sudah letih tahap gaban dah.
Bayangkanlah dari kol 9am till 7pm kt sini. Berjalan je...

Boring2 tunggu derang shopping...

Deeja meronda dgn ayah.

Ok dah keluar dr USS. Kt Lobby dia mercu tanda.
Punyelah ramai org bergambar.
Kami redah je.
Pehtu macam kua asap2 sikit dr air tu...

 Gambar beramai2.





Lepas dr tu kami serang Hard Rock! Rock Shop to buy t-shirt and saya nak beli glass HR. Time tu tak kira lah bape harga t-shirt tu...beli je. Sbb nnt bila lagi nak dtg sini kan.


Depan Rock Shop.
Deeja and Bonda.
Bonda belikan Deeja t-shirt untuk setiap tema di USS td. best nye!!

Kami tiga beradik. 

Barang2 yang dibeli untuk diri sendiri di USS dan HR, Sentosa.
Eh ada jugak untuk kawan2 dan saudara. Yang berbungkus tu souvenir. 

Nuar jealous saya dapat beli 2 helai t-shirt HR..sbb mcm beli satu percuma satu lah kaedah nye.
Tp Nuar dapat t-shirt USS percuma jugak. So fair lah dapat 3 t-shirt sorang kan. hehehehe... 

Ok end day 2. Fuhhhh letih tepek picture. Ini adalah request dari fwen dan saudaramara yg soh letak picture nak tgk untuk rujukkan...nak pergi pulak lepas ni... 

Ok uolls should go here. Tak mampu nak gi Universal Studio LA pergi sini pun jadilah. Tunggu another 1 years mesti lagi happening!