Monday, September 28, 2009

Takot

(actually post ni dah lama jd draft)

Penah sy sedang bersiap2 ke office my husband ask me about my outfitt. Mcm2 dia tanye...rasa nyer soalan itu tidak perlu di mention disini. Cukup sekadar soalan adalah bertemakan Aurat. hurmmm skarang dah jd isteri org jd kene jg mcm2.. itu ini. Mampukah sy nk jaga itu ini itu???? Takot dibuat nyer (chewah terus repeat title n3 mcm lgu pulak)

Banyak baca blog2 org yg membangkitkan issue2 Aurat ni...malas pulak nk copy paste satu persatu blog blogger itu :) tp yg paling jelas dan tidak kepada berceramah sgt (for me lebeh kpd pendapat indivitu yg berterusterang) ialah Kenapa Anda Mahukan Gadis Yang Seksi Sebagai Pasangan Anda? amat bagus penulisannya.

Komentar yg bg pun agak panas dan bernas. Diantara yang panas:

Anonymous said...
tidak semestinya org yg bertudung tu jenis yg baik2.walaupun saya tak bertudung, lebih elok drpd yg bertudung (tidak semua, certain aja)

Anonymous said...
"tidak semestinya org yg bertudung tu jenis yg baik2.walaupun saya tak bertudung, lebih elok drpd yg bertudung" alasan std org x bertudung.

Anonymous said...
tidak semestinya org yg bertudung tu jenis yg baik2.walaupun saya tak bertudung, lebih elok drpd yg bertudung (tidak semua, certain aja)kpd 1st anonymous yg cakp cam kat atas sama2 kita renung ni... "wanita yg bertudung tak semestinya beriman tetapi wanita yg beriman semestinya bertudung"nampak x ayat ni 'kena' kat dua2 skali, bertudung & tak bertudung?

tiamat said...
"tidak semestinya org yg bertudung tu jenis yg baik2. walaupun saya tak bertudung, lebih elok drpd yg bertudung"bertudung tak semesti hati baik x bertudung tak semesti hati tak baik bertudung lebih baik dari tidak bertudung (dr segi pemakaian)(kwajipan)kalau bertudung dok buat maksiat, dia tanggung dosa maksiat..kalo tak bertudung tak buat maksiat, dia tanggung dosa dedah 'aurat.. macam mana boleh ngaku diri lebih baik dari yang bertudung? syurga neraka tuhan tentukan..

Sue Anna Joe said...
Posting yang baik tanpa terlalu berceramah. Nanti dah kahwin, semoga kamu & isteri bahagia di dunia dan akhirat. :)Pada yang beri komen "tidak semestinya org yg bertudung tu jenis yg baik2. walaupun saya tak bertudung, lebih elok drpd yg bertudung"" I suggest you read this article by Ustaz Zaharuddin, sangat bagus > Aurat : Apa Sudah Jadi ?. Aku pon masih banyak kelemahan, banyak membuka mata dan minda bila membaca artikel ni.Dan pada penulis, cuba baca entri ni Perempuan yang fikir pakai payudara

.....terus sy jd takot.....

Haritu time raya, salah seorang makcik sy ni agak pro bab make up. Terus sy sua kan muka sy utk di make up bg nmpk lain di hari raya. Then sy suruh dia cukur kening sy.

  • Mak Cik A : Nuar bg ke ija plug ni?
  • Saya: Hurmmm tak pasti pulak ..
  • Mak Cik B : (dia tgk jer kiteorg bermake-up) dulu masa awal2 kawen dulu pak cik nasihatkan mak cik 2 perkara je 'sudah2lah pakai seluar jeans dan cabut kening'

wahhh..dlm hati berkata kuat sungguh pesan seorang suami ni... risau dibuat nyer. Badan sy dah naik 3-4kg byk bju2 yg dah muat..muat tu muat tp agak ketat. Hari Sabtu dan Ahad lepas sy keluar jalan2 hari Sabtu sy pakai baju t-shirt dan dicover oleh cardigan Ya! saya taw fasion itu agak old school dan kebudak2kan sampai my husband ckp "mcm pakaian time student dulu kan" Jauh jgk perjalanan kami time tu... dari mall ke mall kami masuk takde satu pun mata2 jahat suami org,bf org,lelaki normal atau tidak normal pandang sy (bkn2 sy tak arap derang pandang sy pun) and pada hari Ahad pulak sy mengenakan long sleeve t-shirt yg agat ketat dan hurmm tak perlu diterangkan rupa fizikal nye ... time tu my husband dah dok membebel bila mata-mata jahat suami org yg mengendong anak tp mata pandang sy, bf org yg dok kepit gf baekk punye pandang sy "kan ayg dah ckp td jgn pakai bju ni" aku rasa bdosa dan besalah. My big mistake.

Jd setelah sy kaji dan fahami bila mendedah kan aurat kite akan terjurus membuat kejahatan dan berdosa. Jd idealogi dan prinsip dont judge a book by it cover tu ternyata salah. Tp sy tak berani nk berhujah lebih2 sbb sy sendiri masih jahil bab Aurat dan Agama ni masih byk yg perlu dipelajari dan diterokai. Alhamdulillah dpt husband yg mcm nuar. Semoga para2 isteri dpt membebaskan diri dari wat kesalahan.

Jap jap tak abes lg cerita ni... (and it never ending aite?) ... sy nk quote kan kata2 penulis Cursing Malay ni yg ke-4 4. Jangan berangan nak memperjuangkan hak wanita untuk kelihatan cantik ketika keluar,hak wanita untuk merasakan diri mereka seksi,hak wanita untuk bergaya di mata masyarakat.Kau isteri aku,aku yang tanggung dosa kau.

Ade lg nk add:-

Mun said...

hehe,marah sungguh org yg xpakai tudung.well dgn bertudung itu melambangkan dignity.kalau dah mengaku islam kenala ikut apa yg telah digariskan oleh islam. Islam tak menyusahkan umat dia. pakai tudung xpanas, sbb Allah bg aircond special punya nnt. sila cuba :)okies suka post ni :)simple n keep rocking all days

Blood Seeker said...
Tot, ko cube la tgk Gadis Melayu. Ramai gile org yg berfikiran cam anonymous pertama di atas....Analogi camni tot, ustazah aku pernah bagitau. Kalau ko beli gula2 atau apa2 barang kat supermarket, ko mesti ambik yang dibungkus rapi, kemas, dan ala-ala kiut gitu. Ko tak beli gula2 yg xde dalam bungkusan, terdedah, takpun pembungkus dia tak cukup nak tutup sume, kan???Bila dalam bersih, luar pun bersih. Kita ekspresikan iman kita kepada tuhan mengikut pakaian luaran kita. Nabi kita pun mane pakai selekeh....miskin2 pun kemas apa. Itu kan yang dituntut.Tapi ni aku nak cakap, kebarangkalian nak dapat awek yg perangai dia sosial, dan ntahpapa jauh lebih tinggi di kalangan freehair berbanding yang menutup aurat..........Sekian dari aku (ex badar skolah)

Perkahwinan

KAWEN MEMANG BEST.
LEBEH BEST BILA START DARI 1 MAY 2009
SY ADE KEMBAR SIAM.











korang jgn lah boring bile picture yg tertepek disini manjang muka En.Khairul Anwar je hik hik hik :)

Friday, September 25, 2009

Aktiviti Bulan Puasa

Nah! ni dia n3 aktiviti di bulan puasa. N3 kali ini lebeh kpd N3 bergambar :)

Di IKEA red cherry and green apple deco hunting!

Tak muat kot kecik sgt troli tu.. kene bertukar!

Trademark ke IKEA kene ke beli huggy pillow tu???
Hurmmm bagus jugak ni kalu ada set mini office di rumah
Maner lah taw kot2 nk benti kerja nk wat D'renjis fulltime.

Usha harga dulu...jgn main amik jer. Jd lah pengguna yg bijak.Golap gamba nih.. turn off semua electric.Segment menukar lampu kalimatang kepada lampu savvy money :)


Ini pulak kt Cititel Hotel, Mid Valley. K.lip check in, shopping sakan barang kali sehingga kene bershopping 2hari none stop. Gambar di ambil ketika mereka suami isteri turun membeli baju raya dan Emill ditinggal kan bersama 2 org nanny hik3.... Kiteorg suami isteri pulak peh peluk ciom bergurau senda ng Emill nih terus turun ke bwh ..tp tak dpt tido sini sbb nk balik berbuka di Besout.

Tadaaaa... teka ni kedai aper?


Ni kedai gunting di Pekan Sungkai. Old skwell kan. Ah Kheng name amoy wif yellow blaus tu..
Deco dlman kedai.... gambar omputeh zaman2 new kids on the blok.


Tgh bosan2 dok umah time ni sbb adik2 ip tak balik kampung.
Both of us jer yg balik jd tak taw nk wat per. Pergi lah ke Pekan Sungkai ni
untuk membuat make over hair do.
Best best... memang best.
My husband said "wah tak sangka beristerikan hartis international" :)
Bershopping barang dapor di TF Hypermarker (hyper ker?) huhuhuhu actually cari marshmallow tu yg call Dayah (dia school kt poly tg.malim) so mesti dia taw selok belok pasaraya ni. Ingat nk beli marshmallow nk buat desert for berbuka puasa di rumah PIL. Tp barang2 yg dicari tak jmpa..pulang dgn perasaan hampa jer. Sepanjang bulan puasa 2 kali weekend kami balik Besout 3 kali weekend arrr kalu termasuk balik raya hik3. 2 kali weekend pula balik Seremban. Tp balik Seremban weekdays pun ada.


UiTM dihatiku! Yeah! disini lah jodoh my husband and i. love u muchy muchy yg....muah!
Ini picture2 time otw balik Seremban...hari Khamis a day b4 org sibok nk cuti hari Jumaat tu.. Kami balik Seremban jumpe family b4 balik beraya di Besout. Jem teruk!


Sila tulis nombor plat kereta di atas sticker ini. Jgn guna marker!

Sian bendera N9 hampir tidak kelihatan!


Arghhhhhh! takot lori yg hampir mengelis org. Dekat sgt tu. Awas!


Adakala nya malas nk masak.
Mari berbuka luar.
Time ni lah kiteorg nmpk ada sorang mamat ni nanggis
dpn gf dia.
tak taw lah sbb ape kan.
tp mcm klakar pun ada.
Shopping Baju Raya di PKNS shah alamPoning byk sgt pilihan...


Kain langsir yg dibeli.
lalalalalalala.... resit terbesar penah ku terima.
sapelah agaknyer yg nk dtg umah ni beriya sgt
tempah langsir raya:)

Thursday, September 24, 2009

Khadeeja Irzan Mohd Nazri

Yes! Baru hari ni dpt mem-blog pasal my 2nd ank buah hati nih.

Tarikh Kelahiran : 5th Sept 2009
Tempat di Lahirkan : KPJ Seremban
Waktu : Tak pasti hehehe lupe arr dlm kol 1245 tghari kot
Hari : Sabtu

Masa hari sabtu 5/09/09 tu sepatutnyer nk balik berbuka di rumah PIL di Besout .. mlm tu sambil tgk NurKasih mak and k.lip dah call ckp k.long dah sakit2 perut and plz pray for her. Time tu Ok lg takde lah cemas sgt sbb sy pikir dia due lambat lg 2nd hari raya jd perasaan time tu berkata 'hurmmm maybe sakit perut biasa'. Sabtu pagi tu lepas kemas2 rumah sy kemas2 baju pulak nk balik Besout. Sambil lipat baju sambil lah sms dan call in dr family tanyer 'ja ko balik seremban tak? kak long dah warded dah ke labour room' time lah rasa kabot kelam semacam... risau giler. Aik pesal cepat sangat nih...kate lg 2minggu..risau+cuak+disulami dgn nanggis2 sikit2 (0wh tidak nnt batal puasa). Kereta dipandu agaks slow roxx ... ketika di Jln Duta menuju ke Perak tet tet sms diterima.. Kak Long selamat melahirkan bebey gurl...Syurkur Alhamdulillah bebey and mama sihat. Apalagi dgn pantas my husband patah balik ke Seremban dgn boot yg sarat dgn barang2 basah dan kering nk bg kepada MIL.



Tadaaaa! nilah dia Khadeeja Irzan Binti Mohd Nazri...
Hik3 wan teh tido sama... cukup mudah melahirkan Khadeeja ni.. Besar sungguh kuasa Tuhan. Dulu k.lip ckp time lahir kan Emill pun takdelah sakit sgt..sakit tu sakit lah tp tidaklah seperti yg di cerita oleh kawan2 kiteorg yg lain... K.lip cakap sepanjang 9bulan tu dia membaca Al-Quran sampai khatam. bagus2..then b4 masuk ke labour room sempat lg dia habiskan bacaan Yassin.

Mengikut cerita mak...Jam 1030 pg k.long dah masuk labour room...mlm tu dia tak leh tido..dia dok berborak ng k.lip sampai kol 2pg. Masuk labour room dia nk makan chocolate for instant energy and buah kurma. Tp dia cuma sempat makan 1bar jer chocolate tu...


Paksu tgh bace paper.


Kami yg merasa kagum tak sudah2.
Sambil berbincang ptg ni nak berbuka ape.



K.long wif red hooded and abg-ku yg sgt seronok!



Hari ke-2...(hari Ahad) sy ditugaskan utk bawa pulang k.long dan bebey.
Lihat tudung ku..hahaha tudung tu main amik jer dr koleksi tudung mak.
Baru 2 hari tp barang mcm 10 hari ..
Video cam yg tergantung tu merakamkan detik2 happy hour my family
dengan kehadiran Khadeeja....
Ada jugak yg menangis..(huh tak fahammmm) hik3 wahal sy pun nangis.
Paksu penuh sabar menanti saat nk discharge... proses / arrangement sgt lama sbb ada 3 babies b4 Khadeeja discarge..
Kiteorg masih maintain dgn mask kawasan hospital kan kes H1N1 kan hot lg.. kite tak taw sapekah pemilik virus itu. so beware!


Sian abg and k.long tunggu dpn bilik kaca tu... nak tunggu turn di beri briefing.
Ape2 pun mummy tetap selesa mengayakan tudung wan nih. Walaupun bercorak retro..
Slamat sampai rumah
Sepanjang perjalanan pulang dlm kereta sy lah yg pegang bebey ni...
Auwwww...berpeloh2 beb... tak tukar posisi langsung...
Mcm mana nurse tu bg mcm tu lah sampai ke rumah...
Very fragile
Semoga Khadeeja Irzan menjadi anak yg solehah dan sentiasa menjaga budibahasa.
Kalu org dtg raya jgn buat tak taw sambil melayan concert CT .. taw.. not nice...
Shake hand jer...then dok sopan2 sikit, org dtg rumah tu sbb nk knowing each other
dan mengeratkan lg silaturrahim..taw...
Waduhhh! mummy bebel ape nih Khadeeja... tak tak mummy tak marah kt Khadeeja tp mummy still lg rasa tak patut ada hamba Allah ni buat tak taw biler org dtg rumah dia beraya unless kalu u tak nmpk org tu dtg dlm bilik ka,kt dapor ka,kt wash room ka tp ini betul2 yg jarak nyer hanye beberapa inch dgn guest tu then tetamu dok kt lantai jer u plak dok kt sofa..not gud not gud.. Behave lah sikit kan.
Ish dah dah membebel lg.
xoxo
mummy

Wednesday, September 16, 2009

The Excited Wife

Sedih sgt bulan Ramadhan akn berlalu pergi tinggal 2 hari jer lagi (if raya ari Ahad). Rasa ibadah bulan pose tak cukup2. Nyesal! Rasa nk patah balik. Mudah-mudahan sy boleh berjumpa dengan Ramadhan tahun hadapan.



This is my


  • 1st raya with husband

  • 1st raya without my lovely family (not to mention FIL is not my family)

  • 1st raya with sumone i can call her ayah

  • 1st raya BALIK KAMPUNG SELAIN PASIR BESAR,GEMAS TANAH TUMPAH DARAH KU ... arghhhh meroyan seketika dibuatnyer...

Okey takpe lah raya mana2 pun sama kan. Hari Raya bukan utk kita bersedih tp untuk kita bergembira. Yang pasti sure terkenang2 (bukan bersedih2 OK) rendang ayam mak, kuah kacang busu yg manis tu dan kadang2 hangus tu, rendang daging wan yg podeh2 tu, nasi empit yg kami sepupu sepapat malas nak potong dimakan pulak ng kuah lodeh kak no, lemang pakcik yg dibakar dr pg smpai ptg walaupun hujan lebat,gelagat adik2 sepupuku yg seronok dpt duit raya dan demand duit raya kaler merah...dan melawat pusara arwah atok. Love uols damn much!! muach!!! Mesti family rasa kesunyian sgt2 mlm raya tu sbb sape lah yg nk bergosip,mop lantai,kemas dapor dan yang penting buat facial utk sepupu sepapat..bila turn sy semua org dah tido! tak aci.

Takpe nnt mlm raya di Besout sy nk terus kan jugak aktiviti mencatikkan diri nk wat facial utk husband.. jgn dia dok tido sambil remote ditangan last last Rancangan Sampaikan Salam Syawal tgk dia. Pg-Mlm 1st raya nk ajak husband berjalan raya. Nak pergi rumah Fira di Ipoh, Tinie di ermmm lupe name tmpt tu ...Jelapang maybe, nak gi umah Ikin sbb Zatty pun beraya dirumah Ikin dulu.... Sy akn ajak jugak my husband tu berjalan tp dia dah ckp awal2 hari raya dia malas nk jalan2 baek dok umah tgk tv rancangan sarkas...WHAT??ish tu zaman dulu2 boleh lah...lg tak boleh bla my husband said...pas sembahyang raya bukak bju melayu dan hanya pakai slua bju melayu tido dpan tv..bapak heaven. No,no,no way! Not kwell!

Nway Selamat Hari Raya and Maaf to all readers jika penulisan / isi kandungan sun shine for her ni ada sakitkan hati kalian semua..Ampun!

xoxo

Mr.Hubby really love my new hair do. He said im just like Jessica (teka sapa kah Jessica?? adakah gf si Blues Utk Aku??)

Thursday, September 10, 2009

Confusing!

OMG! haruskah perasaan bersalah dirasai?
Haruskah perasaan serba tak kena dirasai?

Ya Harus!


Dah kahwen kan....kenelah byk pikir...
Hurmmmm confuse raya ni nak balik mana dulu
Rumah mak atau Besout.




"tak pe yang nnt dlm keta b tido mane ayg bawak b situlah b beraya..."

.....tetibe teringat zaman bujang dulu...time raya sonok sbb tak payah pikir nk balik mana sah2 lah balik umah sendiri~home sweet home~! kueh raya pun beli tok umah sendiri jer ahaks! itu penting...tp laaa ni kene beli 3 balang each type OK! tajuk list kuey berterus terang Seremban,Besout,Putrajaya.....ape2 pun sbg sorang isteri kene follow/patuh pd perintah husband...

Tuesday, September 8, 2009

Emill dah pandai duduk




See! Emill dah pandai duduk dia skip skill merangkak terus duduk. Gigi bawah pun dah nk tumbuh. Emill dan Haziq makin nmpk abg-abg selepas kelahiran Khadeeja. Pic ni diambil selepas kiteorg semua kekenyangan berbuke puasa di rumah sy. Family sy dtg serbu rumah setelah rumah busu seperti tongkang pecah dek kerana edisi cat rumah seperna raya. Emill ng Haziq (which is Emill ank saudara kepada Haziq sbb Haziq adik sepupu sy ahahaha faham tak situasi tu) sgt suka bermain bersama tp Haziq masih tak faham kenapa Emill tak boleh berlari seperti dia...
Last weekend rasa puas gila main dengan Emill sbb sgt behave bila dengan mummy dia. Huhuhu my hubby said 'ish risau tgk b pengang Emill mcm tak larat jer' hik3.


Monday, September 7, 2009

Khadeeja Irzan Binti Mohd Nazri

Alhamdulillah..... my sister in law selamat melahirkan her 1st daughter. Everything run smoothly. Gambar serta kejadian yg berlaku pd 5th September 2009 di KPJ,Seremban akan diceritakan nnt setelah my d60 dpt semula.

Khadeeja (gabungan nama my hubby+k.lip+sy hahaha mesti membara jer abg sy dgr ni)
  • Kha = Khairul
  • ee = Nazreen
  • ja = Ija

Irzan tu pulak nama abg sy di terbalikan (cube lah anda terbalikan)

Khadeeja sgt comel seperti mummy nyer...kalu tak cayer sila lihat cerita beliau di sini.

xoxo

mummy

Thursday, September 3, 2009

We are still waiting (hik3 tiru k.lip)

Pg td call mak sbb nk update order jem tart hek3 masyuk2 Alhamdulillah.... Then mak ckp weekend ni balik maner? Balik perak..nape mak? Kak Long warded Ahad mlm ni.

Haaaa!!! Waduh risau nyer. Gelisah dah ni dok memikir my kak long yg bakal menyambut kelahiran ank pertama nyer. Yay! Finally dlm family kami dpt bebey gurl. Last bebey gurl yg di omong2 adalah Dayah! Hah! dah 21 thn dan pun budak tu...Last bebey yg di omong2 yelah Emill...


Kak long wif kaca mata gelap


Ok berbalik cerita kakak ipar sy td.. Yeps! dia due this comming Monday suppose dia due pada 2nd hari raya. Tp td mengikut cerita kak long doctor ckp bebey OK and everything OK so mlm Ahad ni masuk hosp Insyallah Isnin dpt lah sy 2nd ank buah. Best nyer Bebey Gurl!!! Nnt boleh beli baju ropol2 tok dia. (alamak! baru mummy ingt yg papa kamoo ada soh beli baju dress purple kt Lovely Lace Baby, Alamanda hihihi setelah di belek2 harga nya...hurmmm wah! sungguh mahal harganyer...tak mampu mummy nk beli hihihi)

Mlm ni motif nk g Jusco arrr nk buy sumthing for my lil ank buah ni... to Emill...hurmmm nnt mummy carikan juga OK ... baju lobang lobang tu Emill sukak kan..Ok bagus.

Ish baru mlm aritu borak ng kak long, Kak long lum ada lg amik gamba ng akak berbadan 2 ni kan..yg ada pun tapi time tu perut tak nampak lg..pehtu tak bertudung lak tu... Ha ah lah kite pun tak de amik gamba cantik2 time preggy ni.

Wednesday, September 2, 2009

Happy Birthday to September Babies!




Happy Birthday to My Dear Hubby ;) ~30th buffday
(best tak b blanje mkn mlm td? hik3...mesti lah best kan 1st time mkn kt situ kan..creadit to Afiq sbb dia yg choose tmpt tu)

Happy Birthday to My Dear Kazen Hidayah ~21st buffday
(nnt k.ija dtg tanjung malim k..sian ko tak dpt mkn2 ng kiteorg mlm td)

Happy Birthday to My Dear Kak Long ~3oth buffday
(hik3 mlm td nyer berbuke kire sy blanje k.long juga ish belum berkesempatan nk amik gambar skali wif k.long time u tgh preggy nih)

Happy Birthday to lovely Haziq ~ 2nd buffday
(Haziq, k.ija sukak dgn tumbesaran kamoo yg begitu agresif itu)

xoxo
ur wiffy
ur sister
~i love my husband~