Sunday, January 29, 2012

Langkah-langkah ketika menghadapi keguguran

Oppsiiiie! Sorry tajuk scary je. Tak tahu nak letak tajuk cemana.

Langkah-langkah kalau rasa sesuatu tak best. Gitewwww...

1. Kalau keluar spot
Dah cuci cuci sila berbaring. Baring je sampai tido pun boleh.

2. Pergi jumpa Doctor dapatkan injection dan ubat Duphaston.

3. Jangan makan benda2 yang berlendir, begetah, tajam (ofcoz) seperti bendi, pisang, nangka, sos (bercuka dan tajam)

4. Sentiasa berdialog bersama kandungan. Cth: Anakku pegang mama kuat2 ok. Nanti kita jumpa. ataupun Bertahan plz.

5. Kalau boleh ambil MC 2 minggu. Selalunya dapat MC. Mcm saya ritu dapat.

6. Jgn banyak bergerak.

7. Berdoa berdoa berdoa. Mengaji. Baca Yassin.


Bby i love you

Masa ni perasaan tak sangka. Dari yang murah sampai ke yang mahal aku membuat ujian. Masa tu controlkan perasaan happy. Selagi belum 12weeks selagi tu gundah gelana.

Antara ubat yang diambil ketika spot spot dah keluar.


My EDD jadi berbeza beza sebab saiz tidak seperti 8 weeks. No heart bit pada usia 8weeks. Saiz seperti 4weeks. Doc assume itu adalah tidak menjadi.

So peps please lah kalu uolls sekadar tanya nak blame aku baik tak payah ye. Soalan biasa org :
Mcm mana boleh keguguran?
Buat kerja berat ke?
Angkat berat ke?
Lasak sgt kot??

Tapi aku tak terkilan sebab aku tahu aku dah buat yang terbaik time tu. Sangat terbaik.. Tapi itu lah yg dinamakan takdir. Kita kena redha dengan dugaan Tuhan ini seperti mana Tuhan meredhai kita duduk di mukabumiNya.

8 OKTOBER 2010
Ko pergi jua. Bleeding and dah kua abis.
But after 2days darah tak henti2. Pergi balik ke Hospital Besar Seremban untuk dapat penjelasan.
Oh! Ade lg sikit tak abis lah puan. Its ok. Doc buatlah apa yang patut. 
Ok DnC. 

My anak buah tgk i berstokin dia pun nak jugak stokin.
Masa ni agak STRESS dengan situasi so google lokasi next honeymoon.


Masa kejadian : Posisi baring OK. Masa tu tgh tido alih2 rasa sakit yakmat tetibe POP! rasa benda keluar. 



Sekian......

12 comments:

  1. salam kenalan...byk info yg membantu,,thanks for share...actually bila ckp pasal zuriat,,ianya mcm x dpt nk diungkapkan dgn kata2..rasa pilu sgt! setiap kali menulis pasal zuriat mesti menitik air mata..apa pun kita teruskan usaha kita untuk bergelar mummy yer!! ;-)

    ReplyDelete
  2. Leen,
    Ubt Duphaston kat KPJ brp RM yer??
    Leen nak g next honeymoon kat Avillion ye? kat PD tu..Pernah g masa kursus induksi dulu. mmg best la tempat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umaira,
      Leen xsure bpe RM harga nye tp x silap RM50-RM60. Yeps! Leen dah pergi dah mmg menarik. Ini lepas leen keguguran 8 Okt 2010.

      Delete
  3. sy fhm perasaan awak..

    dan sy tak suka bila orang sibuk kata

    1. rahim tak kuat la tuuuuu
    2. jalan la lagi ke sini ke sana
    3. kenapa kenapa kenapa

    benci org yang berlagak cam Tuhan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aida,
      Derang ni hanya tahu ckp.. Tp cuba berada di tmpt kita ni. Tgk mcm mana derang facing prOblem ni.

      Delete
  4. Wiyah,
    Yelah leen pun mcm tu. Rasa sebak semua ade. Sumtime rasa nak stay at home je stress dgn org mengandung.

    ReplyDelete
  5. agak terkejut bila baca tajuk.. papepon, nice share.. bguna nanti untuk (bakal) bini.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha is,
      Huhuhuhu ok boleh saja...

      Delete
  6. Salam kenalan leen..saje dok google2 pasal ni sbb smlm doc announce kguguran dgn kandungan 2minggu..emmm mcm xpecaye sbb xtau pun kata diri tu tgh preggy..huhu..skrg tgh bleeding lg n masih kuar ketul2 kata doc janin yg xmnjadi tu kluar..thanks for sharing da feeling..add me at fb ekk..u'll see my wall post shah0331@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Aisyah, Yeps itu janin yg xmenjadi. Masa saya dulu pun doc bagitahu itu adalah janin yg tidak menjadi. Mungkin ada silap semasa disenyawakan. Ataupun sperm or telur yg tak bagus disenyawakan. Banyak kemungkinan.

      Delete
  7. Wasalam...Ya Allah.. Aisyah im so sorry about your miscarriage. Be strong plz OK. After 5 years married.. Aisyah tak pe itu maknanya awak boleh mengandung. Leen tahu awak tabah. Ok leen dah add FB Aisyah.

    ReplyDelete
  8. sy pon bru je merasa pengalaman tue..skitnya hanya Allah yg mengetahui...mmg sdih lg2 bl da 2 thun tnggu brite gmbira..hadir cm sementara..hnya mampu berdoa dan berharap ada yg lbh baik di kemudian hari...

    ReplyDelete

Thanks babe for leave a comment