Assalamualaikum. Leen dah buat lama dah Sagu Mata Ikan ni tp baru berkesempatan untuk n3 kan dalam blog yang sunyi sepi ni hihihi. Sgt mudah buat Sagu Mata Ikan ni. Leen buat ni masa tu beberapa hari nak puasa. Leen mengidamkan desert je so far termasuklah Sagu Mata Ikan ni. Huhuhu cream caramel je tak dapat lg. Jelly kelapa termasuk dlm senarai jenuhhh husband cari tak jumpa last last balik kampung jumpa kt param. Ahhh lega. Pop Corn Garret juga tersenarai. Gigih husband pergi beli kt KLCC bila dapat mkn pop corn Garret rasa seronok sgt wpun manis tetap nak makan.
Bahan-bahan
4 cawan / 1 packet sagu mata ikan (dibilas kaedah runing water letak dlm tapis)
1 kotak santan (kotak kecik) - boleh gantikan susu cair
1 packet gula perang
6 helai daun pandan
Sedikit Garam
Didihkan 5 cawan air. Masukkan sagu mata ikan dan 2 helai daun pandan. Tunggu putih-putih hilang tak hilang agak2 dah melekat antara satu sama lain tutup api. Masuk dalam bekas yang sesuai or letak dalam gelas kecik-kecik. Sejukkan bawah kipas then masuk dalam peti ais.
Santan tu masukkan dlm periuk letak garam sikit letak 2 helai daun pandan. Tambah air sikit kalu santan pekat sgt. Didihkan. Dah agak2 panas tutup api.
Didihkan sedikit air dalam periuk. Masukkan gula merah dan 2 helai daun pandan. Tutup api.
Taraaaaa siap!
Senangkan. Letak ice cube kalu nak sejuk. Mcm makan cendol. Leen bawa pergi office licin sebaik dah mkn semangkuk masa kt rumah. Officemate cakap jarang dapat makan Sagu Mata Ikan ni memang derang syok sgt menikmati desert mudah ni. Bak kata sowang akak ni "tompang rezeki ibu mengandung mengidam dapat makan Sagu Mata Ikan" hehehe.
Walau mudah tapi kalau tak luangkan masa tak jadi Leen.. Banyak betul yg Leen idamkan. nasib dapat dicari...
ReplyDeleteJaga kesihatan masa puasa ni dik.