Pada hari yang sama mak mertua punya menu pajeri nanas. Hurmmmm leen xleh mkn nenas. So cecepat Leen offer diri nak buay gulai lemak udang cendawan.
Alhamdulillah kedua dua masakkan Leen ni menjadi. Dengan jaya nya. Abg ipar yg selalunye makan xbertambah tp bila pekena gulai udang cendawan Leen bertambah nasi siap dia dulu tambah selalunye husband Leen.. Kikikiki.
Pajeri Nenas
Kelapa sebijik dijadikan kerisik (Awas! jangan smpai hangit nnt pahit)
Nenas sebijik dipotong 3 segi hiris
Halia sebesar ibu jari dihiris
Bawang putih 2 biji dihiris
Bawang merah 2 biji dihiris
Udang kering sedikit
Rempah kari Babas sepeket
Santan
Cara
1. Gaulkan kerisik dengan rempah kari
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih,merah,halia.
3. Dah naik bau masukkan gaulan rempah babas dan kerisik. Kacau.
4. Agak2 dah naik minyak, masukkan santan kacau kacau pelahan
5. Masukkan nenas.. kacau kacau sampai kering. tutup api. Sedia untuk di ngap!
Masak Lemak Cili Padi Udang bersama Cendawan
Udang (fresh)
Santan letak sikit sama paras atau kurang daripada udang
Cili padi 15 biji kalu nak pedas letak byk pun takpe ditumbuk
Bawang merah 2 ulas ditumbuk Bawang putih 2 ulas ditumbuk
Daun kunyit 2 helai disimpul
Cendawan ikut suka
Cara
1. Tumis bahan yang ditumbuk
2. Naik minyak masukkan udang
3. Udang akan kelihatan kemerahan
4. Masukkan santan
5. Pasti cuak sebab santan mcm tak cukup dan tak pekat. Jap! Jgn cuak sebab udang mengeluarkan air..hehehe. Air udang tu manis bertambah sedap.
6. Masukkan cendawan dan daun kunyit.
7. Kacau hingga santan sebati dengan udang dan undang kelihatan kemerahan. Jgn terlalu lama dan api dapur jgn besar sgt nnt udang lembik. Tutup api sedia untuk di ngap!
No comments:
Post a Comment
Thanks babe for leave a comment