Saturday, February 26, 2011

Macam mana nak maju?

cHeh tajuk mcm ahli politik je. Aku tgh tggu mekanik repair air cond keta. So aku rasa aku kena bekampong kt kedai makan kesukaan kami agak lama mahu mkn masa lagi sejam sehingga kami boleh order 1 slice kek percuma 1 black kopi.


Dlm pada tu mata aku ni jamu oleh satu adengan hug kiss hug kiss yg menjengkilkan. Serius weh geli aku tgk. Aku yakin sgt derang ni tak kawen lg. Budak sgt lg yelah kalau org dah kawen kat umah pun bolehkan nak tunjuk kasih sayang. 

)Ang paling aku xboleh bla tu bdk ppuan tu tgh keja. Dia keja kt kedai dobi tu kalau ade org dtg dia paggil kawan dia soh tgk apa customer nak. Yang dtg kebykan makcik makcik anta kapet anta bju memahal memang ramailah org kt dobi tu. Tp imej kedai dobi tu da tjejas ng org mcm dia..makcik2 tu pandang2 tajam je kt bdk 2eko tu.

Aku rasa nk ngadu  je kt owner dia pasal kelakuan tak bemoral pkerja dia. Time bdk lelaki tu nak bla sakan bepeluk makcik2 pakcik2 tu geleng pale tgk.


Ni lagi satu kes. Nuar nak anta keta pehtu Nuar tnyelah dulu boleh buat ke tidak dia jwb lah boleh. Pehtu mekanik tu tnye Nuar balik "keta apa bang?" Nuar balas keta wira. Tahu apa dia balas "ish tak bebaloi" tulah dia kalau org kita niaga benda kecik2 tak nak tp ko tp kalau org cina hatta nak tka plat keta pun dia buat. Lagi pun ko bkn kemahiran tggi sgt pun kalau kt bengkel cina 2 xsampailah 5jam aku kt cni. Tekial2 nak pasang tp ckp besar.

7 comments:

  1. Isk Isk Isk, biasa lah tu.. kalau dak2 camtu.. apepun, mana yg baik kt jdkan panduan, mana yg x elok tu kt hindarkan.. esok2 da ada ank cucu, kt ingat2kan.. x)~

    pasal repair aircond kamu tu, biasa jgk.. bkn aKu nk pertikaikan org melayu kt, tp sikap org melayu kt ni gak yg wat jatuh..

    mmg tak dinafikan org cina mmg expert bab2 yg menjaminkan kerja2 yg terbaik, dan tak heranlah kalau mereka mengenakan bayaran yg mahal pada org2 melayu berbanding bangsa mereka sendiri. apepun aKu seakan tahu mengapa mereka sebegitu, mungkin mereka sedar yg mereka ni berada di tanah melayu, justeru mereka perlu lebih usaha utk jd yg terbaik agar org lain dpt menerima kerja2 mereka.

    Kalaulah melayu ni sedar.. Kita akan lebih berjaya dari mereka hendaknye.. huhu

    ReplyDelete
  2. Kannnn...menakot tgk budak2 zaman sekarang..esok zaman anak kita ntah mcm mana.

    Yep! Kt area ni memang melayu dpt keutamaan semua bengkel melayu semua kedai makan melayu. Tetapi syg derang tak guna kan kelebihan yg ada sebaek mungkin.

    ReplyDelete
  3. betul leen. dari bisnes kecik tu la bole jadi besar. sbb tu cina bole maju sbb diorg xmemilih bisness. mana tau pastu org tu bg bisness besar punye. hehehehe

    ReplyDelete
  4. macam dekat dengan rumah saya jer kedai kedai nih.. hehehe...

    ReplyDelete
  5. Atah,
    Betul wpun business jual karipap kena lah buat bersungguh ni kang kejap niaga kejap tak..pagi ni niaga pagi esok tak. Ini kes kt area umah kwn aku. Kalau semalam nyer business nasi lemak dah capai target dia nak beli barang dia tak niaga sampai tiada tiada duit lagi..adoiyaiii mcm ni punya olang pun ada pun..

    ReplyDelete
  6. Huzaini,
    Huhuhu are u putrajaya resident? Semoga one sweet day dapat jumpa ur triplet ni kan... hope have triplet too..huhuhu..

    ReplyDelete
  7. Haah... InsyaAllah Amin...

    ReplyDelete

Thanks babe for leave a comment