Tuesday, September 2, 2014

Rumah Kayu Comel


Assalamualaikum. Aku ni drpd tahun lepas berazam nak aktif balik berblog. Konsep blog aku nak lebih kepada deco rumah, hiasan dalaman, resepi masakkan atau project-project diy sebagai seorang wanita lah katenya...tapi takda bahan asal ada bahan malas nak buat n3. Tapi hari ini aku berkesempatan nak cerita pasal rumah kayu yang berkonsepkan resort. 

Rumah kakak aku. Rumah ni comel je mcm studio. Terletak dalam kawasan rumah mak mertua kakak aku. Lokasinya dirahsiakan muahahaha... 

Interior design banyak idea kakak aku tp yang finishing kasar2 tu abang ipar aku nye idea. 

Rumah ni siap dalam masa sebulan. Mmg pulun derang siapkan rumah ni. 

Peti ais kecik tu tempat stock air sejuk Emill dan Istiqfar. 

Kagummm ok aku tgk lampu kayu ni. Ni abg ipar aku soh amik gamba ni. Kombang kompih dia cte pasal lampu ni. Kira paling antik lah taste dia. Aku cakap "ntah mcm biasa je mcm lampu kedai tom yam je" hahahaha pasrah je dia dapat adik ipar cam aku. 

Dinding ni beli kt kedai perabut jadi tak silap aku. dia kira sekeping sekeping.


Ada tilam. Tapi nak naik ketilam tu mcm ada platform ar.. xda katil.


 
Lorong menuju toilet. Kecik je pun lorong ni. Ada tingkap tepi tu. 

 Bilik air. Ala tak full lah gambar ni. Tepi tu ada sink basuh muka. and shower. Memang selesa and kenalah konsep resortnya.

Yang rumah batu hijau tu rumah mak mertua akak aku. Derang dtg sini hujung minggu je. Gilo nak duduk rumah tak da dapur hahahaha.


Dari pandangan luar. Time ni raya. Tu yang ada pelita lg. Yang ada ekor tulah lorong ke bilik air td. 


Ni pintunya. potong tengah2 masukkan kepingan kayu menggerutu tu.

Ni bdk busuk. Ade je akal dia nak ulang alik g umah Wan pehtu lari balik rumah. Pehtu minta org amikkan 'lautan' a.k.a rambutan.

Ok sekian idea kalau sesapa ada tanah kt umah mak tu boleh buat mcm ni. Mak i duduk taman...nanhado tanah luas nak buat rumah pondok sendri ngam-ngam tempat sidai kain je. 

xoxo
Leen


4 comments:

  1. ala..comeynya pondok tu leen. Berapa budget siapkan rumah tu? sebulan je..memang pantas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ema jumlah sebenar owner rahsiakan kikiki. Tapi secara kasarnya 20K :)

      Delete
  2. Salam..boleh bg info or no fon kontraktar atau ape2 yg berkaitan dgn rumah kecil tu..sy sgt bminat n da lama cr rumah kayu mcm ni..ni emel sy insyadz@yahoo.com..

    ReplyDelete
  3. Salam..boleh bg info or no fon kontraktar atau ape2 yg berkaitan dgn rumah kecil tu..sy sgt bminat n da lama cr rumah kayu mcm ni..ni emel sy insyadz@yahoo.com..

    ReplyDelete

Thanks babe for leave a comment